top of page

Yan ağrısı üroloji polikliniğine en sık başvuru nedeni. Peki yan ağrısı durumunda hep böbrek mi düşünülmeli? Bununla ilgili istatistik bulamadım ama benim poliklinikte tuttuğum istatistik en az % 40 başvurunun yan ağrısı olduğu ve bunların sadece %30 unda taş saptandığı. Çevre başka organların ağrıları, Kas-iskelet sistemi ağrıları, Bel ağrıları bununla karışmakta. Mesela çevre organların ağrılarında hastada gaz şikayeti de olabilmekte, karın ağrısı eşlik edebilmekte. Kas-iskelet ağrılarında eğilip kalkmakla, pozisyonla ağrı artıp azalabilmekte , sabahları ve akşamları ağrı farketmekte olabilir. Bel ağrısında bunlara ek olarak bacak ağrısı da olabilir.

   Peki böbrek ağrıları nasıl olur? Bunu ikiye ayırmakta fayda var kronik yani uzun süreli böbrek ağrıları ve renal kolik yani ani ve şiddetli böbrek ağrısı.

   1-Kronik böbrek ağrıları: Böbreği şişirmeyen böbrek taşlarına veya nadiren böbrek kistlerine bağlı olur. Sızı şeklinde ve süreklidir. Pozisyonla değişmez. Çok şiddetli değildir ama rahatsız eder.

   2-Renal kolik. Çok şiddetli böbrek ağrısı vardır. Aniden vurur bir süre sonra geçer sonra yine vurur. Aşırı şiddetlidir. Genelde kişi soluğu acilde alır. Ağrının pozisyonla, zamanla hiç ilgisi yoktur. Bazen ateş, bulantı-kusma, idrar yapmada zorluk, sık idrara çıkma eşlik edebilir.

   Tabi ki hastalık yoktur hasta vardır. O yüzden bazen bu durumlara da uymayabilir. O yüzden bir ultrason çekmekte fayda vardır

Sağlıkla kalın

bottom of page